LBMA – Londra Külçe Piyasası Birliği / The London Bullion Market Association
Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) küresel müşteri tabanına sahip Londra altın ve gümüş külçe pazarını temsil eden bir uluslararası ticaret birliğidir. Üyeleri arasında merkez bankaları, özel sektör yatırımcıları, madencilik şirketleri, üreticiler, rafineler ve imalatçılar yer almaktadır. Birlik, rafinasyon standartlarının belirlenmesi, ticari belgelerin ve altın ticaretindeki uygulamaların geliştirilmesi gibi birçok alanda faaliyette bulunmaktadır. En önemli aktiveleri arasında altın ve gümüş fiyatlarında günlük referans fiyatların oluşturulması, yeni rafinerilerin akreditasyonu, akredite rafinerilerin düzenli olarak kontrolü ve “En İyi Üreticiler Listesi’nin” (Good Delivery List) oluşturulması yer almaktadır. Dünyaca altın ve gümüş külçelerinin kalite kıstası olarak LBMA’in En İyi Üreticiler Listesi baz alınmaktadır. Bunun nedeni ise akreditasyon için gerekli standartları karşılamanın zorluluğudur. Bağımsız hakemler tarafından son derece zor kriterler uygulayan ve bir dizi ağır testlerden sonra ancak akreditasyona onay veren birlik, kabul için öncelikle kurumun finansal yapısının güçlülüğü, saygınlığını ve faaliyet gösterdiği sektörde kendini kanıtlamış olmasını birinci koşul olarak görmektedir.
BİST – Borsa İstanbul
Sermaye piyasasında borsaları tek çatı altında toplayan Borsa İstanbul, 3 Nisan 2013 tarihinde faaliyete başlamıştır.
Borsa İstanbul’un başlıca amacı ve faaliyet konusu; “Kanun hükümleri ve ilgili mevzuat çerçevesinde, sermaye piyasası araçlarının, kambiyo ve kıymetli madenler ile kıymetli taşların ve Sermaye Piyasası Kurulunca uygun görülen diğer sözleşmelerin, belgelerin ve kıymetlerin serbest rekabet şartları altında kolay ve güvenli bir şekilde, şeffaf, etkin rekabetçi, dürüst ve istikrarlı bir ortamda alınıp satılabilmesini sağlamaktır. Ayrıca bunlara ilişkin alım satım emirlerini, sonuçlandıracak şekilde bir araya getirmek veya bu emirlerin bir araya gelmesini kolaylaştırmak ve oluşan fiyatları tespit ve ilan etmek üzere piyasalar, pazarlar, platformlar ve sistemler ile teşkilatlanmış diğer pazar yerleri oluşturmak, kurmak ve geliştirmek, bunları ve başka borsaları veyahut borsaların piyasalarını yönetmek ve/veya işletmek ana sözleşmesinde yazılı olan diğer işlerdir.”
Borsa İstanbul üyeleri, sermaye piyasasında faaliyet göstermek üzere yetkilendirilmiş aracı kuruluşlardan, Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasasında faaliyet göstermek üzere yetkilendirilmiş kuruluşlardan oluşmaktadır.
AMD – Altın Madencileri Derneği
Türkiye’de kıymetli metal rezervlerinin aranması, bulunan rezervlerin bulunduğu yerden çıkarılması, işletilmesi, zenginleştirilmesi, rafinasyonu ve işlenmesi konularında bilinen en iyi metot ve teknolojilerin kullanılması için araştırmalar yapmak amacıyla kurulmuş bir dernektir.
Çevre önlemlerinin ulusal ve uluslararası standartlara göre yürütülmesini sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunmak, Türkiye’de kıymetli metal madenciliğinin ve rafinasyonunun geliştirilmesine ve rekabet gücünün arttırılmasına yönelik yasal düzenlemeler başta olmak üzere arama, yatırım, üretim, teşvik, vergilendirme, ithalat, ihracat, rafinasyon ve borsa işlemleri konularında çıkan ve çıkacak kanun, yönetmelik, tüzük ve genelgelerle ilgili görüş oluşturmak, yeni öneri ve projeler geliştirmek; üyelerinin karşılaştığı sorunların çözümü için ilgili bakanlıklar ve kuruluşlar nezninde girişimlerde bulunarak sorunların çözülmesine yardımcı olmak faaliyetleri arasındadır. Ayrıca kıymetli metal madenciliği konusunda, kamuoyunu bilgilendirmeye ve aydınlatmaya yönelik faaliyetlerde bulunur.
SBMA – Singapur Külçe Piyasası Birliği
Singapur Külçe Piyasası Birliği (SBMA), külçe altın, borsalar, rafineriler, kıymetli maden tüccarları ve güvenlik-lojistik şirketlerini içeren, değerli paydaşları temsil etmek üzere kıymetli metal endüstrisinden 16 kurumsal üye tarafından Aralık 1993’te kurulan, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. 1994 yılının başlarında, SBMA, Mal ve Hizmet Vergisi (GST) çalışma komitesini kıymetli metallerde GST’nin hariç tutulması ve Singapur’u bölgesel bir külçe merkezi olarak gelişmesini sağlamıştır.
SGEI – Şangay Altın Borsası
Nadir Metal Rafineri, geçtiğimiz yıl sonu, global büyüme stratejisi kapsamında Şangay Altın Borsası’na (SGEI) davetli olarak yaptığı ziyaretin ardından, borsa üyeliği için başvuruda bulunmuş ve kısa sürede olumlu sonuç alarak, Şangay Altın Borsası’nın uluslarası üyesi olarak kabul edilmiştir.
Global hedeflerinden birini daha gerçekleştiren Nadir Metal Rafineri, uluslararası etki alanını büyütmeye devam ediyor.
Türkiye’nin LBMA (London Bullion Market Associatoin), BİST (Borsa Istanbul), DMCC (Dubai Multi Commodities Center) ve SBMA’ya (Singapore Bullion Market Association) akredite altın rafinerisi Nadir Metal Rafineri, şimdi dünyanın en büyük altın borsasından biri olan ve 70’in üzerinde üyesi bulunan Şangay Altın Borsası’nın uluslararası üyelerinden biri olarak, hem kendi hem de ülkemiz adına çok önemli bir başarıya daha imza atmıştır.
COMEX – Amerikan Emtia Borsası
Nadir Metal Rafineri, değerli metallerin işlem gördüğü ABD’de yer alan vadeli işlem borsası COMEX’e (The Commodity Exchange Inc.), Altın Vadeli İşlemleri ve Gümüş Vadeli İşlemleri sözleşmelerindeki fiziksel teslimatlarında “Kayıtlı Rafineri” olarak kabul edilmiştir.
COMEX, Nadir Metal Rafineri San ve Tic. A.Ş.’yi, 27 Temmuz 2020 tarihinde Borsa’nın Altın Vadeli (GC) ve Gümüş Vadeli (SI) Sözleşmelerindeki teslimat için “Onaylı Marka (Approved Brand)” olarak kabul etmiştir. Nadir Metal Rafineri tarafından üretilen altın ve gümüş külçeler, Altın Vadeli (GC) ve Gümüş Vadeli (SI) Sözleşmelerindeki teslimat koşullarının yerine getirilmesinde kullanılabilir rafineri olarak onaylamıştır. Bu sayede Nadir Metal Rafineri, Amerikan Borsası Piyasa Katılımcılarının genişletilmiş teslimat seçeneklerini karşılayacaktır.